Containers/hu

From Siwenoid Wiki
Jump to navigation Jump to search
Language: English  • magyar

Következő fejezet-> Adatpontok definiálása

Konténerek filozófiája

Az adatpontok fastruktúrájának alapja a konténerek. A konténerek nem a fizikai alrendszer adatpontjai. Egyfajta logikai csomópontjai (szülői) fizikai adatpontoknak vagy másik konténereknek. A konténerek mindig megöröklik a státuszát a gyerek adatpontjainak.

A fa megjelenítésben használd a legördülő menüt új konténer létrehozására.


Fizikai konténerek

A fizikai konténert az különbözteti meg a logikai konténertől hogy az alatta levő alrendszer/ek kommunikációs protokollját és annak beállításait is tartalmazza.

Amikor létrehozol egy konténert akkor ott kommunikációs paramétereket is be lehet állítani. Ezen paraméterek általában az IP cím, alrendszer tipusa, port szám... A fizikai konténer alá lehet adatpontokat importálni az alrendszerek metafile-jából, melyek ezt követően a fizikai konténer gyerek csomópontjai lesznek.

Logikai konténerek

Amikor logikai konténert hozol létre, akkor a kommunikációs paramétereket üresen kell hagyni. A logikai konténerekből tetszőleges topológia építhető. Egy kiválasztott logikai konténer alá lehet másik logikai konténert létrehozni tetszőleges számban és mélységben.


Adatpontok újrarendezése

Egy fizikai konténer alatt definiálhatók alrendszerek adatpontjai. A legtöbbször ez automatikus importtal (metafile-ból) történik. A legtöbbször az így importált adatpont hierarchia nem megfelelően rendezett (szemléletes) a felügyeleti rendszer szintjén. Hogy egy megfelelően áttekinthető logikus adatpont hierarchiát kapjunk, a fizikai konténerek alól az adatpontok átmozgathatók logikai konténerek alá. Tetszőleges adatpont áthelyezhető bármelyik logikai konténer alá. Egy logikai konténer alatt akár különböző típusú adatpontok (különböző alrendszerekből származók is) keverhetők különösebb megkötések nélkül. Fontos: Fizikailag az így átmozgatott adatpontok még a háttérben a fizikai konténerükhöz is kapcsolódnak (kommunikációjukat az szolgálja ki). Így egy új metafile importkor (frissítéskor) az átmozgatott adatpontok is frissülnek. Így a metafile importot mindig az eredeti fizikai konténeren kell végrehajtani.

Kényelmi okokból először oszd két ablakba részre a fa megjelenítést. Ez megkönnyíti az adatpontok áthúzását konténerek között.

Az adatpontok fájában fogj meg egy vagy több adatpontot a fizikai konténer alól és mozgasd át egy tetszőleges logikai konténer alá. Az adatpont gyerek csomópontjai is átmennek az új helyre. A logikai konténerek eztán már megöröklik a státuszát az alattuk levő gyerek adatpontoknak.


Dedikált konténerek

A fa-nézetben egy logikai konténer legördülő menüjében válaszd ki a Konténer szerkesztése menüpontot. A megjelenő ablakban jelöld a "Dedikált" pipát.

caption
caption

Az így megjelölt konténer a zavarnapló alján fog megjelenni. Az eseménykategóriáknak megfelelő számú lámpát tartalmaz amelyek mintegy gyűjtőjelzésként a konténer alatt levő gyerek csomópontok aktuális státuszát tükrözi. A megnevezése alapértelmezetten a konténer nevének első három betűje, mely azonban módosítható.Következő fejezet-> Adatpontok definiálása